Tuintegels verwijderen en afvoeren kan een uitdagende klus lijken, vooral wanneer u een groot aantal tegels wilt verwijderen of vervangen. Of u nu uw tuin opnieuw inricht of gewoon oude, beschadigde tegels wilt vervangen, het is belangrijk om te weten hoe u dit op een milieuvriendelijke en efficiënte manier kunt doen. In deze blog zullen we u van A tot Z uitleggen welke opties u heeft als het gaat om tuintegels afvoeren.
Wanneer moet u uw tuintegels afvoeren?
Wanneer u een verbouwing voor de boeg heeft aan uw oprit of terras, dan kunt u er van op aan dat er veel tuintegels vrij zullen komen. Ook bij een renovatie is dit het geval. U kunt ook de oude of beschadigde tuintegels verwijderen en vervangen om ongelukken te voorkomen. Het is namelijk gevaarlijk als u de tegels bij uw verbouwing of renovatie zomaar laat rondslingeren, bovendien kunnen tegels ontzettend in de weg liggen. Daarom is het handig om de tuintegels zo snel mogelijk uit de weg te hebben. Wel is het belangrijk dat tuintegels op de juiste manier afgevoerd worden.
Tegeltaxi’s
In veel gemeentes van Nederland vindt u de zogenaamde Tegeltaxi’s. Deze speciale bedrijven halen oude tegels gratis op aan huis. Wat hiervan de voorwaarden zijn, verschilt ook per gemeente, dus het is raadzaam om deze goed door te lezen voor u contact zoekt. Een van deze voorwaarden is bijvoorbeeld als u van plan bent de tegels te verwijderen, u hiervoor in de plaats groen moet aanbrengen.
Zelf naar stort rijden
Wilt u gewoon nieuwe tuintegels plaatsen, dan valt de tegeltaxi optie een dus af. U zou ervoor kunnen kiezen om zelf met de oude of kapotte tuintegels naar de stort te rijden. Dit is een goedkope manier om tegels af te voeren, maar u heeft hiervoor wel een aanhangwagen nodig. Daarnaast vergt het een lichamelijke inspanning om de tegels op de aanhangwagen te krijgen.
Tuintegels afvoeren met een container voor puin
Een milieuvriendelijke en kostenbesparende optie om tuintegels af te voeren, is een puincontainer te huren. Een puincontainer kunt u voor uw huis neerzetten en wordt ook weer opgehaald door de chauffeurs van het afvalbedrijf. Zo bent u er zeker van dat uw tegels naderhand op de juiste manier verwerkt worden. Bovendien kunt u in een puincontainer meerdere afvalstromen tegelijk afvoeren, zoals:
- Metselwerk
- Beton
- Bestrating
- Metselspecie
- Restbeton
- Tegels van vloeren
- Gewapend beton
- Dakpannen
- Dingen van keramiek
- Muurtegels
- Zand (tot maximaal 5% van de container)
Let er wel op dat u bij bestellen niet een bouwafval container huurt. De afvalstromen die hierin afgevoerd mogen worden, zijn anders dan bij een puincontainer.
Kosten van oude tuintegels afvoeren
Het huren van een puincontainer kan variëren in prijs afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de container, de huurperiode en de locatie. De grootte van de container kunt u wel tot een minimum beperken door handig te laden. Plaats het puin zo compact mogelijk in uw afvalcontainer, zodat u er ook meer in krijgt. Let wel op dat u de container niet te zwaar maakt. Aangezien steenachtig puin zwaar is van gewicht, kan er niet zoveel in als in een normale afvalcontainer.
Afmetingen container
Om niet te veel te betalen voor een container die u qua grootte helemaal niet nodig had, is het raadzaam om van tevoren al een inschatting te maken van hoeveel kuub puin u wilt afvoeren. Zo voorkomt u ook dat u een te kleine container bestelt, die u tussentijds moet laten vervangen. Een inschatting maken, kunt u als volgt doen: neem de lengte x de breedte x de hoogte van uw tegelafval.
Vergunning nodig?
Het is niet altijd nodig om een vergunning voor een container aan te vragen. Vraag vooraf aan uw gemeente of dit nodig is of niet om onaangename verrassingen te voorkomen. Op eigen terrein hoeft u nooit een vergunning te hebben, maar vaak wel wanneer de container op publieke grond gezet moet worden, zoals een stoep of parkeerplaats.